Pilngraudu milti VS Baltie milti

Pilngraudu milti VS Baltie milti

  • 22 January, 2019
  • 2841
  • 0

* Milti, kurus maļot tiek izmantots viss grauds atšķiras no tradicionālajiem, baltajiem kviešu miltiem pēc uzturvielu sastāva, uzglabāšanas termiņa, garšas, krāsas un aromāta;


* Ražojot baltos kviešu miltus tie tiek slīpēti un šajā procesā tiek noņemtas veselīgās grauda daļas- apvalks (šķiedrvielas un minerālvielas) un dīglis (vitamīnu avots).


Tabulā raksta apakšā (Avots: USDA National Nutrient Database) ir parādīta uzturvērtību atšķirība salīdzinot pilngraudu kviešu miltus ar baltajiem kviešu miltiem.


* Graudaugu izmantošana uzturā ir ar ļoti senu vēsturi – tūkstošiem gadu to lietošana uzturā ir bijusi civilizācijas stūrakmenis. Agrīnā civilizācija ticēja, ka graudi ir patiesa Dieva dāvana, no graudu ražas bija tieši atkarīga izdzīvošana. Graudi bija un ir vērtīga prece.


* Mūsu senči graudus glabāja klētī un kad bija jācep maizīte samala svaigus miltus no veseliem graudiem.


* 1870. gadā notika būtisks pagrieziens miltu ražošanā- tika radīta smalcināšanas (slīpēšanas) tehnoloģija, pateicoties kurai bija un ir iespējams pagatavot attīrītus, jeb baltos kviešu miltus. Tas nodrošināja ilgstošāku miltu uzglabāšanu un veicināja lauksaimniecības attīstību.


* Mūsdienās baltie kviešu milti tiek izmantoti, lai makaroni, picas, maize, cepumi, kūkas un kēksi izskatītos patērētājam tīkami un kārdinoši. No baltajiem, attīrītajiem kviešu miltiem iespējams pagatavot mīkstākus, “pufīgākus”, tilpuma ziņā lielākus izstrādājumus- vienāda svara pilngraudu maize un balto miltu maize ievērojami atšķiras izmēros- pirmā būs mazāka. Šis faktors ir īpaši svarīgs maizes ražotājiem.


* Baltajiem, attīrītajiem kviešu miltiem ir ilgs derīguma termiņš- līdz pat 5 gadiem, kas ir ļoti būtisks faktors lielajiem ražotājiem un tirgotājiem. Bieži miltus papildus balina, lai tie būtu gaišāki un attiecīgi- arī izstrādājumi no tiem.


* Viens no būtiskākajiem balto kviešu miltu mīnusiem ir tas, ka tie satur ievērojami mazāk minerālvielu, vitamīnu un vērtīgo taukskābju- šī iemesla dēļ tos bieži ierindo “baltās nāves” sarakstā kopā ar rafinētu cukuru un sāli. Attīrīti kviešu milti, galvenokārt, satur tikai cieti, jeb ogļhidrātus, kas ļoti viegli uzsūcas organismā un veicina aptaukošanos.


* No uzturzinātnes viedokļa baltie, attīrītie kviešu milti un to izstrādājumi (piemēram, manna) ir nepilnīgi, jeb mazvērtīgi, jo pietiekamā daudzumā nesatur cilvēka uzturam svarīgās vielas; tiamīnu, niacīnu, B1, B2 vitamīnus, folijskābi, dzelzi u.c.


* Pieaugot patērētāju prasībām pēc veselīgākiem produktiem, bieži tiek ražota maize un miltu izstrādājumi, kas vizuāli rada iespaidu par pilngraudu produktu- tumšāka maize, pievienotas sēklas vai pārslas. Diemžēl,tumšo krāsu panāk ar grauzdēta cukura sīrupu, krāsvielām vai iesala ekstraktu, bet maizes pamatu veido baltie, attīrītie milti. Šādā maizē, līdzīgi kā “baltmaizē” nav nepieciešamo šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu.


* Bieži veikalos iespējams iegādāties rupja maluma kviešu miltus- tumšākus un rupjākus, ar vai bez kliju piemaisījuma. Rupja maluma milti nav tas pats, kas pilngraudu milti- tie ir rupjāk samalti attīrīti un slīpēti kviešu graudi. Pilngraudu milti var būt gan rupji, gan smalki- bet nemainās ražošanas tehnoloģija- tiek izmantots viss grauds.


Interesants informatīvs video (Angļu valodā) pat to, kā ir izmainījies cilvēku veselības stāvoklis lietojot uzlabotus pārtikas produktus un “fast food”. 
http://www.youtube.com/watch?v=XPCOGSnjP5w 
Copyright © Price-Pottenger Nutrition Foundation-www.ppnf.org


Video materiālu ir sagatavojis The Price-Pottenger Nutrition Foundation (PPNF) bezpeļņas organizācija, kas sākotnēji pazīstama kā „Weston A. Price piemiņas fonds”. Tas darbojas vairāk kā 55 gadus un apvieno zinātniekus visā pasaulē. Tā galvenais uzdevums ir ar mūsdienu zinātniskajām metodēm nodrošināt izpratni un atšķirību starp senču un mūsdienu uzturu – to kā uzturs ir ietekmējis cilvēku fizisko stāvokli.


Pilngraudu kviešu milti salīdzinājumā ar
baltajiem, attīrītajiem miltiem

Uzturvielas

Pilngraudu kviešu milti

Baltie attīrītie milti*

Diētiskās šķiedrvielas kopā

12.2g

2.7g

Kalcijs

25 mg

15 mg

Dzelzs

3.6mg

1.2mg

Magnijs

124mg

22mg

Fosfors

332mg

108mg

Kālija

340mg

107mg

Cinks

2.8mg

0.7mg

Varš

0,4 mg

0,1 mg

Mangāns

4.1mg

0.7mg

Selēns

70.7mg

33.9mg

Tiamīns

0,5 mg

0,1 mg

Riboflavīns

0,1 mg

0.04mg

Niacīns

5.7mg

1.3mg

Pantotēnskābe

0.9mg

0,4 mg

Vitamin B6

0.3mg

0.04mg

Folāts

43mcg

26mcg

E vitamīns

1mg

0.06mg

Tauki kopā

1.9g

0.98mg

Uz 100 gramiem 
*= Neuzlaboti 
Avots: USDA National Nutrient Database