Smilšu mīkla:
* 70 grami sviesta
* 100 gr. Tumšā mīkstā cukura
* 200 gr. Kviešu vai tritikāles pilngraudu miltu

Pildījumam:
* 50 grami sviesta
* 70-100 grami brūnā cukura
* 10 vidēja lieluma āboli- nomizoti un bez serdēm.

Pagatavošana:

Pagatavo mīklu- kausētu sviestu sajauc ar miltiem un cukuru viendabīgā mīklā, ja mīkla liekas par sausu- pievieno nedaudz ūdens. Gatavo mīklu saveļ bumbā un liek ledusskapī “atpūsties”.

Uzsilda cepeškrāsni uz 200-220 grādiem

Izvēlas pannu, kuru iespējams gan karsēt uz plīts gan cepeškrāsnī (mēs izmantojam pannu ar metāla rokturi, 24 cm diametrā), uz tās liek nelielos gabaliņos sagrieztu sviestu un uzkaisa 2/3 cukura.

Uz cukura-sviesta kārto ābolu pusītes vai ceturtdaļas, līdz panna pilnībā noklāta- pietiks ar 2 kārtām.

Āboliem pārkaisa cukuru un ja vēlas- arī vaniļas cukura vai ekstraktu.

Ābolus karsē līdz veidojas sula, kas pārvēršas brūnā karamelē. Neko nemaisa!

Karstai ābolu- karameļu masai pārklāj izrullētu mīklu, lai tā pannai veido it kā vāku.

Liek cepeškrāsnī uz 20-25 minūtēm- ābolu aplītis ir gatavs, kad mīkla kļuvusi viegli brūna.

Izņem pannu no cepeškrāsns un aplīti “izgāž” uz šķīvja- tā lai mīkla būtu apakšā, bet karamelizētie āboli- augšā.

Ēd karstu, siltu vai aukstu.