Grauda spēks
Grauda spēks, neapšaubāmi, slēpjas tā pilnvērtīgā un pilnīgā izmantošanā, kas nodrošina ne tikai organismam nepieciešamo enerģiju no ogļhidrātiem un olbaltumvielām, bet arī šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas un nepiesātinātās taukskābes- visas šīs vielas ir neaizstājamas veselīgā, pilnvērtīgā uzturā.
Grauds sastāv no četrām daļām:
- grauda apvalka,
- aleirona slāņa,
- endospermas,
- dīgļa.
Grauda apvalks, kas veido līdz 14% no grauda masas, satur šķiedrvielas, antioksidantus un B grupas vitamīnus.
Aleironu slānis sastāv no olbaltumvielām, taukskābēm, vitamīniem un minerālvielām, šis slānis ir “pāreja” no grauda apvalka uz endospermu.
Endosperma, kas veido līdz 85% no grauda svara, ir ciete (ogļhidrāti), neliels daudzums olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu. Endospermas daļu izmanto balto, rafinēto miltu ražošanai.
Grauda dīglis, kas veido 2%-4% no grauda kopējā svara ir bagāts ar olbaltumvielām, vitamīniem (B grupas, E vitamīnu), minerālvielām, nepiesātinātām taukskābēm.
Pilngraudu miltus gatavo no visa grauda- iekļaujot gan grauda apvalku, gan dīgli un endospermu, tādēļ tie ir veselīgi, bagāti ne tikai ar ogļhidrātiem, bet arī olbaltumvielām, minerālvielām, vitamīniem un šķiedrvielām. Diemžēl baltos, attīrītos un rafinētos miltos ir tikai “tukši” ogļhidrāti- bez šķiedrvielām un vitamīniem.