Mūsu zināšanas un pieredze, cepot maizi maizes krāsniņā

  • 22 January, 2019
  • 3305
  • 0

 Maizes rūgšanas/cepšanas laikā nedrīkst bieži vērt vaļā maizes krāsniņas vāku. Tas var būt iemesls, ja maize sakrītas.

* Rauga daudzums visiem Grauda Spēka maisījumiem ir izvēlēts pareizs – ja rauga ir pārāk daudz tas var veicināt maizes "pārrūgšanu"- kā rezultātā maize ir blīva, ar izteiktu rauga garšu.

* Maizīte var neizcepties, ja papildus noteiktajam daudzumam mūsu receptē pievieno vairāk/mazāk eļļas vai papildus kādu olu. Tas ir būtiski, jo ola, piemēram, ir pieskaitāma šķidrumam.

* Katras firmas un modeļa maizes mašīna var būt atšķirīga (krāsniņas tehniskajā pasē ir rakstīta pamata receptes katrai programmai – svarīgi ir ievērot ražotāja noteikto šķidruma daudzumu). Uz katra Grauda Spēka maizes maisījuma etiķetes ir rakstīts kāda programma un svars ir jāizvēlas, cepot maizīti. Ja tiek uzlikta cita svara programma (piemēram, 900 grami vai 1.25 kg), izvēle var ietekmēt maizes kvalitāti, jo cepšanas režīmi atšķiras.


* Ja izmanto atlikto startu: sāls un rauga saskare pirms cepšanas mazina rauga aktivitāti, tādejādi ievērojami pazeminot maizes kvalitāti (tādēļ raugu liekam atsevišķā paciņā).

* Ja cepot maizīti vēlaties kombinēt pilngraudu kviešus miltus kopā ar citiem miltiem, tad svarīgi ir ievērot proporciju - miežu, rudzu, kukurūzas un zirņu milti – ne vairāk par 20%, auzu, tritikāles un griķu milti – ne vairāk par 30%. Šī proporcija darbojas, cepot maizīti ar raugu! Ja izvēlaties recepti, kurā pievieno tikai cepamo pulveri un/vai sodu, tad visi milti var būt 100% apmērā.

Paši cepam bieži un daudz un izmantojam tikai savus miltus (nekombinējam tos kopā ar citiem), kā arī cepam pēc savu maizes maisījumu receptēm – gandrīz vienmēr viss izdodas lieliski. Līdz šim neliela maizes "iekrišana" ir bijusi, ja ūdens nav pietiekoši rūpīgi nodozēts (par daudz kaut vai 15-30 ml), kā arī, ja cepšanas vai raudzēšanas laikā gadās nevajadzīgi virināt maizes mašīnas vāku - strauja temperatūras maiņa ļoti ietekmē maizes rūgšanu un formu.