Vēsture:

* Iegūta, krustojot kviešus ar rudziem 1876.gadā; (kvieši –5000 gadu, rudzi 1800 gadus kultūrā);

* Pirmā šķirne ražošanā 1968.gadā Kanādā;

* Pašlaik pasaulē tiek audzēta apmēram  2.5 milj ha platībā.

Tritikāles izmantošanas iespējas
* Lopbarībā;

* Etanola ražošanā;

* Pārtikā.


Tritikāle pārtikā – kāpēc?


* Pārtikas tirgū pieaug interese par jauniem, veselīgiem pārtikas produktiem – pilngraudu tritikāles izmantošana pārtikā samazina holesterīna  līmeni vairāk nekā kvieši.

* Augsts minerālvielu un vitamīnu saturs graudos;

* Augsts diētisko šķiedrvielu saturs graudos un produktu maigi saldā garša;

* Laba iespēja izmantot mājās gatavotajos produktos.

TRITIKĀLES IZMANTOŠANAS VEIDI

* Ieteicama bezrauga konditorejas izstrādājumiem - krekeriem, vafelēm, cepumiem, pankūkām;

* Var izmantot makaronu gatavošanai;

* Uzkodu pagatavošanā – veselīga, jo vairāk šķiedrvielu;

* Der alus pagatavošanai.

 

E vitamīna saturs graudos

 

Mieži

Rudzi

Kvieši

Tritikāle

E vitamīns mg/kg

31.2

19.8

27.1

31.2

 
Aminoskābju saturs graudos

 

Mieži

Rudzi

Kvieši

Tritikāle

Lizīns

0.25

0.25

0.34

0.32

Treonīns

0.20

0.23

0.23

0.28

Meteonīns

0.07

0.06

0.07

0.08

Triptofāns

0.20

0.23

0.23

0.28

Kopējā AS summa

7.48

8.76

9.45

10.83

 


Materiālu sagatavoja: Arta Kronberga, tritikāles selekcionāre

Autortiesības ©: Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts. Jebkura veida informācijas pārpublicēšana, daļēja vai pilnīga izmantošana bez rakstiskas saskaņošanas ir aizliegta.