Paziņojums

Zemes spēks cilvēka spēkam

, 2011. gada 29. septembris (Dienas Bizness)

Ja veikalā nevar nopirkt pilngraudu miltus, nekas cits neatliek, kā malt tos pašiem.

 

Kopš septembra sākuma svaigi maltu miltu veikalā Grauda spēks klienta acu priekšā nelielās dzirnaviņās izvēlētos graudus samaļ miltos. «Mēs maļam visu graudu, tādējādi ražojam pilngraudu miltus,» saka Raimonds Biedrītis, veikala Grauda spēks (SIA BBFood) īpašnieks. Viņa sieva Ieva, kurai pieder SIA www.bbfactory.lv stāsta, ka baltajos miltos, ko var nopirkt veikalā, no uzturvērtības viedokļa ir daudz mazāk vitamīnu, un, vienkāršoti runājot, tie satur tikai kalorijas un cieti, kas rada pieņēmumu, ka kviešu produkti ir neveselīgi un ēst maizi ir slikti.

«Ja izmanto pilngraudu miltus, tas ir pavisam citādi, jo tiek samalts viss grauds – gan apvalks, ko citreiz mēģinām nopirkt atsevišķi kā klijas, gan grauda dīglītis, kur ir viss tas, lai grauds labi augtu, tas nozīmē, ka tur ir gan eļļas, gan arī dažādi vitamīni. Latvijā veselīgā dzīvesveida fanam iegādāties šādus miltus ir problēma, jo pilngraudu milti pārdošanā nav – tiem ir īss uzglabāšanas termiņš, jo tie ātri oksidējas un ir derīgi divus trīs mēnešus,» viņa saka un aicina nejaukt rupja maluma miltus ar pilngraudu miltiem – malums nozīmē vien to, cik rupji vai smalki izejviela ir samalta. Rupja maluma milti var būt arī pilngraudu, bet tā nav vienādības zīme.

Veikalā Grauda spēks ir četru veidu graudi – tradicionālie rudzi un kvieši, kā arī kailgraudu mieži un kailgraudu auzas. Drīzumā būs arī zirņi, griķi un kukurūza. «Labi, ka šo ideju esam attīstījuši laikā, kad visu nokuļ. Pavasarī mums tik vienkārši nebūtu gājis,» spriež Ieva. Veikalā nopērkami ne vien milti, bet arī paši graudi, jo cilvēki tos diedzē. Ir arī garšvielas, tējas, rieksti, un, ņemot vērā, ka pieaug maizes krāsniņu popularitāte, nopērkami miltu maisījumi maizei, bulciņām utt.

No pilngraudu miltiem var cept visu to pašu, ko no «parastajiem» - Ieva no tiem cepusi gan vēja kūkas, gan kruasānus. Katru rītu viņiem ir «radošā piecminūte», kuras laikā izdomā, kādu maizi vai citus gardumus cept degustācijai, piemēram, tomātu un bazilika maizi, augļu un riekstu maizi, šokolādes maizi vai pilngraudu vafelītes.