Paziņojums

Kailgraudu mieži

(Hordeum vulgare L., var. nudum Hook f.)
Senie raksti no Tibetas liecina, ka kailgraudu miežus pazinuši jau seno civilizāciju pārstāvji. Āzijā un Āfrikā tie sākti izmantot vēl pirms plēkšņainajiem miežiem. Arī šodien plaša kailgraudu miežu bioloģiskā daudzveidību sastopama tieši Ķīnā, Korejā, Japānā.

20.gadsimta 70 -tos gados par kailgraudu miežiem ieinteresējās zinātnieki Kanādā un ASV, atklājot tos no jauna kā vērtīgu enerģijas avotu cilvēku uzturā un lopbarībā. Pēc tam arī šīs formas miežus lielākās platībās sāka audzēt gan Kanādā un ASV, gan Zviedrijā, Čehija, Vācijā, bet kopš 90. gadiem arī Latvijā.


Salīdzinot ar parastajiem - plēkšņainajiem miežiem:

  • Kailgraudu mieži plēksnes nav saaugušas ar graudu un kulšanas procesā viegli nolobās tāpat kā kviešiem un rudziem, tādēļ to pārstrāde nepieciešams mazāk enerģijas.
  • Kailgraudu miežus uzskata par vērtīgākiem un piemērotākiem izmantošanai pārtikā. Tieši kailgraudainības gēns būtiski ietekmē šo graudu ķīmisko sastāvu.


Kailgraudu mieži – bagātīgs šķiedrvielu un vitamīnu avots

  • Kailgraudu miežu graudos ir vairāk ogļhidrātu, proteīna, tauku un līdz ar to augstāka enerģētiskā vērtība.
  • Pēc aminoskābju satura un sastāva kailgraudu mieži ir vērtīgāki par plēkšņainajiem miežiem un kviešiem.
  • Miežos šķiedrvielas, atšķirībā no citiem graudaugiem, atrodas ne tikai grauda apvalkā bet arī kodolā un tāpēc mieži uzskatāmi par īpaši augstvērtīgu produktu.
  • Graudos esošās šķiedrvielas, īpaši šķīstošās - polisaharīds B – glikāns, veicina holesterīna satura samazināšanos asinīs. Tieši tāpēc, lietojot pilngraudu produktus, mazinās risks saslimt ar sirds - asinsvadu slimībām, tiek novērsta aptaukošanās.
  • Kailgraudu miežos ir vairāk E vitamīna un tā aktīvās sastāvdaļas – tokoferoli un tokotrienoli, kas ir unikāli antioksidanti. Šie savienojumi mazina saslimšanas risku ar vēzi.
  • Šķīstošās šķiedrvielas palīdz mazināt cukura daudzumu asinīs. Uzskata, ka miežiem ir ļoti zems glikēmiskais indeks, tāpēc no tiem gatavotos produktus iesaka lietot uzturā cilvēkiem, kas slimo ar diabētu.


Kailgraudu miežus izmanto:

  • miltu ražošanai: pievieno kviešu miltiem maizei līdz 30 % , kā arī cepumiem, smalkmaizītēm, pankūkām.
  • grūbu un putraimu ražošanai. pilngraudus – neapstrādātus graudus var izmantot salātos, zupās, sautējumos u.c. līdzīgi kā putraimus, grūbas.
  • Alus, stiprā alkohola (viskija) ražošanai.


Produkti un ēdieni gatavoti no kailgraudu miežiem ir ar izcilām garšas īpašības!


Materiālu sagatavojis: Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts © Jebkura veida informācijas pārpublicēšana, daļēja vai pilnīga izmantošana bez rakstiskas saskaņošanas ir aizliegta.